I Festiwal Kuchni „Na styku kultur Polski i Białorusi”
7-9.11.2008 r.
Best Western Hotel Żubrówka**** w Białowieży
Styk wschodnich kultur to zróżnicowanie nie tylko etniczne, wyznaniowe, ale również kulinarne. To mieszanka smaków i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kuchnia Polski i Białorusi to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii, przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych, gdzie powiedzenie Gość w dom, Bóg w dom, nabiera właściwego wymiaru.
W dniach 7-9.11 Best Western Hotel Żubrówka**** w Białowieży i Theofilos Vafidis zaprasza na I Festiwal Kuchni „Na styku Kultur Polski i Białorusi”. Ideą powstania festiwalu jest przybliżenie tego, co region całej Puszczy Białowieskiej, poza znanymi wszystkim walorami przyrodniczymi, ma najcenniejszego do pokazania. A raczej do skosztowania. To zapomniane, lecz jakże wyjątkowe, a niedoceniane smaki kuchni białoruskiej i polskiej.
I Festiwal Kuchni « Na styku Kultur Polski i Białorusi » uzyskał Honorowy Patronat Marszałka Województwa Podlaskiego.
Patronat nad konkursem objął Klub Szefów Kuchni – fundacja, która zrzesza Szefów Kuchni największych polskich Restauracji i Hoteli. Kulinarne zmagania podczas Festiwalu poprowadzi znany Mistrz Kuchni – Karol Okrasa.
Udział w Festiwalu zapowiedziały znane media, prasa i telewizja. Do udziału zaproszone zostały również media białoruskie. Wśród zaproszonych Gości będą znane i wybitne osobowości ze świata mediów i kultury, aktorzy, sportowcy, dziennikarze, przedstawiciele samorządu województwa podlaskiego, znawcy dobrej kuchni. Inicjatywa powstania I Festiwalu Kuchni spotkała się również z dużym zainteresowaniem Ambasady Białorusi.
Zwracamy się do Państwa z zaproszeniem do aktywnego uczestnictwa w tym wydarzeniu. Jesteśmy pewni, że dołączycie Państwo do szerokiego grona przyjaciół Hotelu Żubrówka i że spotkamy się ponownie na II Festiwalu Kuchni w przyszłym roku.
wiecej: www.festiwal.bialowieza.pl
Laisser un commentaire